Inntekter i vente med en ny Vålerenga stadion!
Publisert: 27.10.2005: vifstadion.no

Vålerenga har mulighet til å etablere seg som en toppklubb i norsk fotball, men dette krever penger. Etter at VIF så vidt berget plassen i eliteserien på slutten av 2003 sesongen har klubbens økonomi blitt sunnere og sunnere. Istedenfor å ha en bunnløs gjeld kan Vålerenga i dag vise til penger på bok og et av de største budsjettene i norsk fotball. Penger alene kan ikke garantere suksess, men en god økonomi gir likevel et godt arbeidsgrunnlag som igjen gir større muligheter for suksess. Til tross for Start sin fremgang i 2005 er det likevel rike Rosenborg som kan vise til stabile prestasjoner med 13 seriegull på rad. Den rikeste klubben i norsk fotballhistorie er også den klubben med størst sportslig suksess over tid. For Vålerenga gjelder det derfor å etablere trygge, forutsigbare og gode inntekter i årene fremover og disse inntektene kan mest sannsynelig tjenes gjennom en egen stadion.

Av Anders Mikalsen
anders@vifstadion.no

 

 
Mer penger i kassa kan sikre flere gode
stunder for VIF-Klanen i fremtiden.

 
Dagens inntekter
Vålerenga har i dag meget gode inntekter fra billett salg, inntekter fra tv-kamper, salg av supporterutstyr og ikke minst sponsorinntekter. Alle disse inntektskildene er bra å ha, men problemet er at nesten alt er avhengig av sportslig suksess. Et lag som vinner får mye mer besøk på kampene og ikke minst en større oppmerksomhet fra publikum som igjen genererer større inntekter fra sponsormarkedet og salg av supporterutstyr. Å flyte på en medgangsbølge betyr ofte at inntektene strømmer inn, men en økonomi som avhenger av hvilken vei vinden blåser kan veldig fort bli belastet med røde tall i regnskapene. Vålerenga opplever stor sportslig suksess i dag og inntektene strømmer inn, men faren for Enga er at det som i fjor ble sett på som en triumf i år kan ses på som et nederlag. Hva som er suksess avhenger av øyet som ser og dilemmaet til VIF er at klubbens nåværende gode inntekter er avhengig av suksess for å fortsette. Klubbens nåværende økonomi er god, men meget sårbare. En klubb med ambisjoner om langvarig sportslig suksess er derfor tjent med å ha stabile inntekter som ikke lett påvirkes av resultatene på banen.

En egen stadion sin påvirkning på økonomien
I dag leier Enga Ullevål stadion når de skal spille kamp. Ullevål er en flott arena med god plass, men ulempene til VIF er at de med spill på denne arenaen går glipp av store inntekter og samtidig belaster regnskapene med store utgifter. Store deler av sponsorers profileringssteder er allerede solgt til kunder av Lyn og NFF, mens alt av inntekter fra kiosksalg går til eierne av anlegget. Inntekter fra utleie av næringslokaler, VIP-arrangementer og arrangementer som konserter, messer etc. går uavkortet til stadions eiere.
For Vålerenga vil en egen arena derfor ifølge Erik Solér generere en årlig merinntekt på 30 – 50 millioner kroner i året. For en klubb med store ambisjoner vil dette være helt nødvendige inntekter.
Et eksempel på en stadions påvirkning på en klubb sin suksess er FC København i Danmark. Gjennom inntekter fra egen arena har denne klubben vært i stand til å kjempe i toppen av den danske eliteserien i en rekke år, til tross for manglende inntekter fra Champions league og andre internasjonale turneringer.

Når kommer den nye arenaen
Vålerenga har som sagt ønsket seg en egen stadion i mange år, men når kan vi forvente at VIF sin gullkalv står klar til bruk? Administrerende direktør i Vålerenga Kjetil Siem har uttalt at de ønsker en snarlig løsning på saken, men at politikerne i Oslo kommune så langt har stått i veien. I alle tilfeller sier Kjetil Siem til Vålènga Magasinet at de ønsker å komme fram til en beslutning innen utgangen av 2005. De mest aktuelle plassene å plassere en eventuell ny Vålerenga stadion er på Sørenga i Bjørvika, på Ensjø og på Valle. Politikerne i Oslo har uttalt seg meget negative til Bjørvika planene, mens Ensjø alternativet har fått god tilbakemelding fra flere politiske hold.

En ny stadion vil forhåpentligvis se dagens lys i en ikke alt for fjern framtid som igjen kan bidra til å gi Enga varig suksess.

 

TILBAKE TIL ARTIKLER