ØSTKANTEN TRENGER STADION

Vålerenga har fått en kanonstart på fotballsesongen, og etter hvert som målene og poengene strømmer på, blir behovet for en egen hjemmearena stadig mer aktuelt. Nå når utbyggingen av nye Bislett stadion begynner, er det tid for å ta et veivalg for Østkantens store klubb. Skal de satse på å gjøre ”lekegrinda” Bislett til en permanent hjemmearena, eller skal de gå for et eget stadion på Jordal.

Enhver klubb av en viss størrelse har sitt eget stadion. Hjemmearenaen blir en base for miljøet rundt klubben – et naturlig samlingspunkt for både spillere, ledelse og supportere. Hva hadde Rosenborg vært uten Lerkendal, Lillestrøm uten Åråsen eller Brann uten Brann stadion? Den eneste klubben i norsk toppfotball uten et eget stadion er Vålerenga. I de siste årene har klubben befestet sin posisjon som Østkant-klubben, mens erkerivalen Lyn har trådt fram som Vestkant-klubben. De to nærmeste rivalene, Skeid i øst og Frigg i vest, har posisjonert seg som breddeklubber, i motsetning til eliteklubbene Lyn og VIF. Lyn har sterk tilknytning til Ullevål, mens Vålerenga har måttet leve med korttidskontrakter på Ullevål og Bislett.

Bislett
Når det gjelder Ullevål, sier det seg selv at det er ugunstig å bruke en annen klubbs stadion som hjemmebane. Dessuten er landslagsarenaen for stor og upersonlig med glisne tribuner på vanlige seriekamper – og befinner seg dessuten på feil side av byen, i en ”hageby” så langt fra Østkantens arbeiderstrøk som det nesten er mulig å komme.
I mai begynte forberedelsene til bygging av nytt Bislett stadion. Den legendariske arenaen fra 1922 ble vedtatt revet av Bystyret 14. april, og et nytt moderne stadion for friidrett og fotball skal stå klar til neste sommer.
Vålerenga har lange tradisjoner for å spille på Bislett, som var hjemmebanen i storhetstida på 60- og 80-tallet og fikk tilnavnet ”lekegrinda”. Tilskuerrekorden er fra en seriekamp mot Fredrikstad så tidlig som i 1962. Geografisk og sosialt er også Bislett langt nærmere Vålerengas historiske utgangspunkt. Dessuten er det ingen andre klubber som har dette stadionet som hjemmearena.

Jordal
Problemet er likevel at Bislett aldri blir verken Vålerenga eller Østkant – og klubben eier ikke sitt eget stadion, slik en del andre storklubber som blant annet Viking og Brann i stor grad gjør. Den har derfor ikke mulighet til å styre selv over treninger, supporteraktiviteter, sponsortilrettelegging osv.
I flere år har det vært snakket om et eget stadionanlegg for Vålerenga på Østkanten, og etter hvert som det går bedre for klubben sportslig, blir ønsket stadig mer aktuelt. I følge daglig leder i Vålerenga fotball Elin Horn, ønsker klubben seg en lokal arena med en tilskuerkapasitet på omtrent 15 000. Et eget selskap kalt Vålerenga park AS er under etablering, og i fjor ble Ola von Zweigberg ansatt som prosjektleder. Selskapet skal jobbe med å forberede dette prosjektet. I følge Zweigberg er Jordal det heteste alternativet, men også andre lokaliteter som Valle Hovin er under vurdering. Begge stedene ligger i lokalmiljøet rundt Vålerenga, og er steder hvor klubben lenge har hatt tilknytning.
Fordelen med Jordal er at ishockeyavdelingen også har arena der, og en samlokalisering kan være gunstig for miljøet. Problemet er at arealet på Jordal er noe begrenset, og man kan risikere et sammenklemt stadion a la Bislett. Uansett er behovet for et lokalt anlegg stort. Så gjenstår det å se om det er politisk interesse for prosjektet og om klubbens rike onkler og sponsorer har lyst til å bla opp de millionene som skal til.
Som østkantavis sier vi i hvert fall: Heia Vål’enga!

TILBAKE TIL ARTIKLER