Vålerengas gigantprosjekt

 

JORDAL AMFI: Planene «Vålerenga Park» kan redde Oslo kommune ut av den klemma som kampen om «Nye Bislett» har satt den i. Et privatfinansiert storanlegg til 1,2 milliarder på Jordal vil skape et idrettens Mekka.

Mandag knuste kulturminister Valgerd Svarstad Haugland alt håp om «Nye Bislett». Staten vil ikke gi en eneste ekstramillion til et helt nytt stadionanlegg. Dette har fått byrådsleder i Oslo, Erling Lae, til å fastslå:
– Jeg kan ikke anbefale at Oslo kommune skal finansiere mange hundre kroner til et riksanlegg på egen hånd. Det vil gå på bekostning av anlegg for barn og unge i Oslo.
Nå kan Vålerenga idrettsforening komme Oslo kommune til unnsetning. Og det uten at Oslo kommune må ut med en eneste krone. Det holder at kommunen er villig til å avstå areal til Vålerenga og det som skal bli «Vålerenga Park» – et storstilt idrettsanlegg, kombinert med masse andre aktiviteter og formål til 1,2 milliarder kroner.

NITRIST
Å komme til Jordal i dag, er et lite hyggelig møte. Særlig på kveldstid. Stedet utenfor og rundt fotballstadion, idrettshallen og Jordal Amfi er rett og slett nitrist.
– Voldtekt, overdoser, bil som blir sprengt i lufta.
Det er noe av det markedssjef Jan Tore Kjær i Vålerenga Hockey kan fortelle Dagsavisen om av lite hyggelige ting som skjer i området på kveldstid. Derfor er planene klare: Å skape et totalt nytt samfunn på det 60 mål store arealet.
Og her er noe av det «Vålerenga Park» skal romme:
En ny fotballstadion med en kapasitet på 12.-15.000 tilskuere, der det skal spilles toppfotball.
Parkeringshus under fotballbanen, der lufta fra parkeringshuset skal føres rett inn i gressmatta. Det betyr at man ikke trenger varmekabler.
Et eget bydelssentrum under bakken på 8.000 kvadratmeter og med atriumtak, barnehager og skole.
Bygging av høyteknologiske boliger – ca. 350 leiligheter – på 20.000 kvadratmeter.
Næringsbygg på 7.500 kvadratmeter.
Felles VIP-fasiliteter mellom fotballstadion og Amfien.
Basket-, tennis-, håndball- og kunstisbaner utendørs, der kunstisbanen kan kobles til fryseanlegget på Amfien.
Kunstig akebakke som også kan kobles til samme fryseanlegg.
Flytting av kunstgresset på Jordal til grusbanen ved Jordal skole, beregnet til bruk for ikke-organisert idrett.
Planer om å åpne Tøyenbekken, som nå går lukket under området.

– EN SKAM
Foruten utendørsaktivitetene vil også «Vålerenga Park» kunne gi topp forhold for både basket og håndball.
– Det er en skam for Oslo-idretten at et lag som Bækkelaget ikke har noe skikkelig sted å spille, men har måttet reise til Gjøvik eller Drammen. Nå kan de spille her, sier Jan Tore Kjær.
– Dette kan bli et Mekka for idretten.
Han ser også for seg at idretten kan ta tak der tilbudet med skolefritidsordning slutter når barna er 11 år.
– Vi har kokker som kan tilby måltider. Barna kan få drive lekselesing. Barna kan få leke med forskjellige idrettsaktiviteter, eller de som vil kan få drive organisert idrett.
«Vålerenga Park» har et tidsperspektiv på fire-fem år.
– De signalene vi har fått fra politikerne, er utelukkende positive. Vi har også hatt positive møter med beboerne. Og vi har ikke låst oss. Vi er åpne for nye ideer og innspill, sier Kjær.
Kommunen behøver altså ikke sprøyte inn midler. Det er regnet med tippemidler til gressbanen, men resten skal privatfinansieres.
– Vi trenger en egenandel på 300 millioner kroner. Men på en god dag i Vålerenga-familien, er det ikke noe problem å samle i de pengene, sier en entusiastisk og optimistisk Jan Tore Kjær.

TILBAKE TIL ARTIKLER