Foreslår nytt VIF-stadion over Oslo S
Publisert:
08.11.2005: dn.no    av: Dagens Næringsliv

En gruppe arkitekter med Kathrine Nyhus i spissen foreslår å legge nytt VIF-stadion over jernbanesporene på Oslo S. Byråd for byutvikling i Oslo, Grete Horntvedt (H), synes ideen er glitrende.
 
Horntvedt synes det nye forslaget er mye bedre enn å legge et nytt stadion for Vålerenga på Sørenga, slik administrerende direktør Erik Løfsnes i Entra Eiendom foreslo i september.

– Dette er et mye bedre forslag enn å legge det til Sørenga, og vi er interessert i å se nærmere på det, sier Grete Horntvedt, som sammen med byrådsleder Erling Lae skal møte arkitektene og få presentert en modell om noen dager. Lae er også positiv til prosjektet.

«Glitrende»

– Nå skal det settes i gang et forprosjekt for å se om det er liv laga. Vi må jo snakke med Oslo S om dette, men jeg synes det er en spennende, for ikke si en spenstig idé, sier Horntvedt.

– Hva skal til for å få dette til?

– Det jeg er redd for er at dette skal ruve for mye, så det må jo ses nærmere på om det passer inn i eksisterende byform. Også er det selvfølgelig realismen i det å få det finansiert og gjennomført. Men det er ikke poenget i første omgang. Nå må vi først se hvordan vi kan få det til å passe inn, sier Horntvedt.

– Hvorfor er det bedre enn Sørenga?

– Vi har en to år gammel reguleringsplan som sier at vi primært vil ha boliger. Et VIF-stadion vil sperre og ta omtrent hele Sørenga slik at vi bare får noe få passasjer ytterst. Vi synes det er feil strategi og det vil virke veldig dominerende. Det hadde vært glitrende å få det så sentralt som oppe på Oslo S. Det er en god idé. Vi har jo sett at Venstre vil legge en stadion på Ensjø, men det vil jo ikke Vålerenga. Det blir fåfengt hvis de som skal være der, ikke vil. Vi kan jo ikke bare plassere ting ut fra hva politikere mener.

– Så du kommer til å fronte et nytt VIF-stadion over Oslo S?

– Det ser jeg ikke bort ifra, med forbehold om at jeg må se nærmere på detaljene i forslaget først.

Binder byen sammen

Kathrine Nyhus lanserte ideen under Arkitekturdagene i Oslo i oktober. Hun er med i Oslo Byaksjon som nå har fått midler fra Byrådet i Oslo til å utarbeide et forslag som leveres om kort tid og skal presenteres for Horntvedt og Lae. Frem til presentasjonen jobber hun med forslaget sammen med arkitektnettverket Nyhus/Melsom i BAD_architects.osl og arkitektene Ghilardi+Hellsten.

– Ved Oslo S ligger alt til rette for å håndtere 25.000 mennesker. Infrastrukturen er på plass og tilnærmet genial. Her er jernbanenettverket fra hele Norge, her er bussterminalen, t-banen og flytoget som stopper rett under VIF-stadion. Tilskuere fra hele landet kan komme rett inn.

– Hvor mye vil det koste?

– Det vet vi ikke ennå og det blir noe av utfordringen. Det morsomme er at Entra Eiendom har sagt at de kan betale en halv milliard for tomten på Sørenga. Her er tomten gratis. Det må selvfølgelig betales leie til NSB. I tillegg er det andre utfordringer med tomten: Underlaget er porøst, og det koster litt. Men Entra eier jo eiendommen på begge sider av området.