– Ikke satt seg inn i totaliteten av prosjektet
Publisert:
26.09.2005: vif.no    av: vif.no

NRK Østlandssendingen hadde i ettermiddag en sak om prosjektet på Sørenga pir i Bjørvika, som blant annet inkluderer Enga Amfi. Lederen for byutvikling Grete Horntvedt og Ola Elvestuen fra Venstre uttalte seg begge negativt til prosjektet, noe administrerende direktør Erik Løfsnes i Entra Eiendom er skuffet over.

Fokuset i saken var på hvor lite et stadion i Bjørvika ville gi til byutviklingen og aktivitetsnivået i området, da det kun skulle spilles noen eliteseriekamper der. -"Det viser at de ikke har satt seg inn i totaliteten av hva dette prosjektet betyr", sier Løfsnes til vif.no.

– Som betyr?

– For det første, Vålerenga er en viktig aktør i det totale bildet her, men det er åpnet for annen type aktivitet på arenaen. Oslo by har skjøvet ut alt av messer til Lillestrøm, det synes jeg er tragisk for Oslo som by. På et eventuelt Enga Amfi vil vi kunne arrangere messer eller konserter. Operasjef Bjørn Simensen ønsker også prosjektet velkommen, til å for eksempel ha store oppsetninger på arenaen.

– Hva med idretten?

–  Det er plass til alle typer idretter her. Vi har sagt at arenaen vil være åpen for at barn og unge skal kunne drive idrett når det ikke er kamper. Andre idretter er også velkomne, som cricket, amerikansk fotball, eller aldersbestemte fotballandslag. Med en kunstgressbane kan man også legge over et gulvdekke, og arrangere håndball- og baksetballkamper der. Eller skiskyting om vinteren, som de gjør på Schalkes arena i Tyskland. Mulighetene er mange.

– Politikerne uttaler at de er redde for at området vil ligge dødt på kveldstid.

– Det viser tegn på at de ikke har satt seg inn i hva prosjektet handler om. Jeg blir skuffet om det er dette nivået de opererer på. Det vi diskuterer er hva som er urban livskvalitet, og den brede kulturen. I området har vi foreslått å flytte Munch-museet til Bjørvika, da vi mener det hører hjemme på Oslo Øst. Vi har foreslått en teknologipark for barn og et spa-hotell, som vil være i bruk hele året.

– De frykter at mulighetene til en strandsone forsvinner.

– Vi har foreslått et helårs badeland. Dette må jo være bedre enn en strand som kan brukes noen uker i året. Aktiviteter rundt lek med vann, vannsklier og basseng, for å skape aktivitet. Samtidig har vi lagt opp til å få plassert et byakvarium i området, og med hele prosjektet vi legger opp til i Bjørvika, legger vi grunnlaget for gode besøkstall.

Horntvedt mente at boliger i området ville lage aktivitet, noe Løfsnes er uenig i: -"Da vil jeg be Horntvedt ta seg en tur på Frogner en ettermiddag, da vil hun se at det ikke er mye aktivitet der i et område med mange boliger".

– Hva er grunnen til motstanden tror du?

– De viser at de kun fokuserer på eliteseriefotball i området, men de må se på det totale tilbudet. Det håper jeg de tar seg tid til. Alle prosjektene vi har foreslått vil generere aktivitet i området, og vil skaffe folk ut på bryggekanten hele året. Dette er et multitilbud for Oslo by.