– Uaktuelt med stadion i Bjørvika
Publisert:
12.08.2005: dagsavisen.no    av: Sindre Øen

Flertallet i Oslo bystyre har allerede bestemt seg med tanke på et eventuelt Vålerenga stadion i Bjørvika: – Det toget er gått!

For både Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er imot forslaget om å omregulere i Bjørvika, og dermed bygge en fotballarena for VIF i stedet for boliger.

Og siden de tre partiene sier nei til planene om Vålerenga stadion i Bjørvika, betyr det også at et flertall i bystyret sier nei til planene.

– Det toget er gått. Vi ønsker ikke å endre planene våre så drastisk, sier nestleder i byutviklingskomiteen, Rina Brunsell Harsvik (Ap), til Dagsavisen.

– Det er bare drømmer, og langt fra realistisk. Flertallet i bystyret mener at det er helt uaktuelt med stadion der, supplerer Grete Horntvedt (H), byråd for byutvikling.

Urealistisk

Årsaken til at ideen om et VIF-stadion i Bjørvika er lagt politisk død er at prosessen i området allerede har kommet langt med hensyn til planlegging av infrastruktur og boliger.

– Jeg kan garantere at det ikke blir et stadion i Bjørvika, presiserer Horntvedt, som ikke skjønner at det fortsatt er noen som drømmer om akkurat dét.

– Når vi nå skal bygge opp en helt ny bydel, så er det naturlig å bygge boliger og forretninger. Det vil skape liv i den nye bydelen, sier Brunsell Harsvik, som er overbevist om at det er til det beste for byen og bydelen.

Dermed ser det hele ut til å være avgjort. Vålerengas nye stadion vil ikke komme i Bjørvika. Men hvor kommer den da?

Tidligere har både Jordal og Valle-feltet vært nevnt som mulige plasser. Men, mens Jordal sliter med plassmangel, blir heller ikke Valle-feltet sett på som det beste alternativet. Begge alternativene er interessante, men trolig ikke aktuelle.

Vurderer Ensjø

Et fjerde alternativ ble presentert i Dagsavisen onsdag, nemlig Ensjø – like ved Ensjø T-banestasjon. Dette alternativet har allerede vært diskutert innad i bystyret, uten at det er tatt noen avgjørelse.

– Vi er absolutt villige til å vurdere det alternativet. Det høres ut som en god plan som ikke vil by på for store problemer rent praktisk og politisk, sier Brunsell Harsvik.

– Ensjø-planen er noe vi vil vurdere. Det er vanskelig å si noe om det vil bli noe av de planene, men det er likevel langt mer sannsynlig enn for eksempel Bjørvika. Det er langt enklere å rokke ved planene som foreligger der, også politisk. Den døra er absolutt ikke lukket, sier Horntvedt.

Byrådet har med andre ord lagt merke til Vålerengas ønske om et nytt stadion – et eget stadionanlegg. Nå ønsker derfor byrådet å få en fortgang i stadionplanene.

Inviterer VIF

– Vi kommer til å invitere Vålerenga til et møte så snart som mulig, slik at vi kan drøfte dette. Målet vårt er at klubben skal få bygge et stadion så fort som mulig, sier Brunsell Harsvik, som dermed ønsker å hjelpe VIF med å realisere stadiondrømmen.

– Men, som nevnt, Bjørvika-toget er gått! Det vil ikke bli vurdert.

Dermed gjenstår det bare å se om Vålerenga får hostet opp nok penger til et nytt stadion. Arbeiderpartiet ønsker uansett å møte VIF-ledelsen, for å drøfte hvordan stadionplanene kan realiseres.

– Vi ønsker ikke å ha denne diskusjonen i media. Vi holder på med vår egen utredning, men jeg vil ikke ut med hvor langt vi er kommet, sier VIF-direktør Kjetil Siem, som ikke ønsker å kommentere stadionplanene ut over dette.