– Legg Vålerenga stadion til Bjørvika
Publisert:
11.08.2005: dagsavisen.no    av: Sindre Øen

Bjørvika kan bli Norges største knutepunkt hvis de får det nye Vålerenga stadion. Det er tidligere medlem i byutviklingskomiteen, Knut Even Lindsjørn, overbevist om.

I går sa lederen i byutviklingskomiteen i Oslo, Venstres Ola Elvestuen, til Dagsavisen at et nytt VIF-stadion bør bygges på Ensjø.

Tidligere er det foreslått tre alternativer for plassering av en ny arena for Vålerenga: Valle-feltet, Bjørvika og Jordal.

SVs Knut Even Lindsjørn, som nå er nestleder i bystyrets helse- og sosialkomité, mener imidlertid at Bjørvika er det beste alternativet – både for Oslo som by og for Vålerenga.

– Alle alternativer er spennende på sin måte. Jeg synes imidlertid ikke at de andre alternativene kan måle seg med Bjørvika, sier Lindsjørn, før han fortsetter:

– Bjørvika-planen er langt fra lagt død. Og debatten om hvor VIF skal ha sitt nye stadion er så vidt i gang.

Realistisk

Den fotballinteresserte SV-politikeren er overbevist om at Bjørvika både er realistisk og et godt alternativ for hele byen.

– Jeg vil heller ha et stadion i stede for 500 til 1.000 boliger for de aller rikeste i Bjørvika. Det vil trekke til seg minst 20.000 mennesker til området hver helg, og skape mye liv i området, sier Lindsjørn.

Planen er å ha Vålerengas nye stadion i Bjørvika, med Operaen og badeland på hver side av VIFs nye stolthet. I tillegg skal anlegget kunne bli brukt til annet enn fotball, som for eksempel konserter.

Per i dag er det Oslo Havnevesen som eier området. Men ifølge Lindsjørn skal det ikke by på problemer å omregulere området når det først skal selges. Et spleiselag vil kunne gjøre at Bjørvika vil bli en attraktiv løsning på Vålerengas søken etter et eget fotballstadion.

Mer enn bare fotball

– Jeg ønsker også flerbruksmuligheter. Dette dreier seg jo ikke bare om fotball, men så mye, mye mer, fortsetter Lindsjørn, som sikter til betydingen et slikt anlegg vil ha for hovedstaden.

Det er imidlertid ennå uvisst hvor mye dette vil koste Oslo-klubben, og hvor mye VIF er villige til å spytte inn i et nytt stadion.

Det som er sikkert er at VIF er interessert i å ha sin egen fotballarena – spesielt nå når Bislett er uaktuell.

– Og det som er bra med Bjørvika, er at det nye stadionet ikke vil bli stående tomt slik Bislett vil bli store deler av året. Vålerenga stadion vil i stedet bli en viktig del av Oslo, understreker Lindsjørn.

Noe av sjarmen med stedet, mener Lindsjørn, er synligheten av anlegget, ved siden av Operaen, når turister kommer inn til Oslo – både langs veien og på sjøen.

Stadiondrømmene, og et profilert område som Bjørvika, har også fristet Vålerenga. Det store spørsmålet er imidlertid klubbens økonomi.

Men skulle VIF kvalifisere seg til Champions League, kan det hende at klubben får frigjort midler til å realisere planene.

– Dette er høyst realistisk, og vil ikke bli for dyrt for klubben, presiserer SV-politikeren, og sikter til at andre aktører som Entra Eiendom også vil være med på samarbeidet og spleiselaget.

Det som det kan bli snakk om av utgifter, er kjøp av tomt, bygging av arenaen og en andel av utbedringene i infrastrukturen i Bjørvika.

– Debatten er i alle fall i gang. Og de aller fleste er enige om at Vålerenga er best tjent med et eget stadion, slutter Knut Even Lindsjørn.