VEIVISEREN…
Skrevet av Administrator   
Monday 11. August 2008

Vifstadion.no møtte stadionsakens viktigste nøkkelperson, Odd P. Skarheim.

 

Vålerenga er en klubb med sjel og historie. Laget har også noen av landets mest trofaste og fantastiske supportere. Oslos stolthet har rett og slett det meste man forbinder med en tradisjonsrik fotballklubb, men med ett unntak; VIF mangler det som for mange andre klubber står som selve grunnmuren i deres eksistens og det samlende symbolet for klubbenes tilstedeværelse, nemlig ett eget hjem. Vålerenga er ett av få topplag i Norge som fortsatt ikke har egen stadion!

Etter mange års hvileløse vandring og rotløse tilstand ser det nå endelig ut til at klubben er i ferd med å komme hjem. Mange har jobbet med denne saken, men den som først og fremst skal ha æren for å få dette til er Vålerengas nåværende styreleder, Odd Skarheim.

Odd Petter Skarheim, som hans fulle navn er ble født og oppvokst på Oslos dype østkant, nærmere bestemt på Lindeberg i Groruddalen. Som mange andre ungdommer ble også Odd tidlig interessert i fotball, og for en gutt fra østkanten ble Vålerenga det laget som falt hjertet nærmest.

Selve fotballkarrieren startet i Furuset, men de siste årene av Odds aktive karriere ble tilbrakt på Vålerengas aldersbestemte lag etter at han og familien flyttet til Vålerenga når han var 15 år gammel.

Selv om Skarheim var en habil fotballspiller var det ikke først og fremst som spiller at hans talent skulle komme VIF til gode. Odd hadde andre egenskaper som skulle vise seg å gi han stor suksess og ikke minst gi han en posisjon i vår kjære klubb som vil sørge for at hans navn vil gå ned i klubbens stolte historie.

Skarheims første utenomsportslige engasjement for klubben startet allerede når han i en alder av 11 år begynte å selge is på Bislett stadion. Som betaling fikk han komme inn gratis på Vålerengas kamper.

Odd Skarheims videre rolle i Vålerenga skulle vise seg å bli vesentlig mer betydningsfull enn å tilfredsstille tilskuernes lyst på søtsaker, men før dette engasjementet startet bemerket han seg ved å gjøre lynkarriere innen reiselivsbransjen.

Ved siden av studiene på BI hadde han jobbet fullt som management trainee på Oslo Plaza Hotel som igjen hadde gitt han muligheten til sin første lederstilling i hotellbransjen.  I en alder av kun 25 år flyttet han til Stavanger i 1993 for å ta over som direktør i byens Choice hotell.

Odd var som sagt en ekte Oslo Gutt. Han hadde alltid holdt med Vålerenga, men denne forankringen skulle vise seg å bli kraftig forsterket etter at han flyttet fra hovedstaden.
For Odd som nå var bosatt i Stavanger ble Vålerenga mer og mer symbolet for hans Oslo identitet.
Resultatet av dette ble igjen at han veldig tidlig meldte seg inn i klanen og ikke minst gikk inn i ungdomsstyret i Vålerenga fotball. VIF engasjementet til Skarheim hadde offisielt begynt.

Året 1995 var et usedvanlig tøft økonomisk år for Vålerenga, hvor klubben stod i fare for å gå konkurs. Som hotelldirektør i Stavanger så Odd en mulighet til å bruke sin posisjon til å hjelpe VIF.  Skarheim startet med å tilby klubben gratis opphold for spillere og ledere på sitt hotell. Denne støtten greide han i 1996 å utvide slik at Vålerenga også kunne bo gratis på Choice hotell i andre byer som VIF besøkte.

I tiden som fulgte flyttet Skarheim tilbake til Oslo for å tiltre stillingen som administrerende direktør for Comfort Hotels, for deretter å starte egen virksomhet hvor han bygde opp en nordisk virksomhet som drev med e-læring.  Odd sitt Vålerenga engasjement økte også ved at han tok over som leder for idrettsforeningen.

I 2001 presenterte Vålerenga sine første tanker og planer rundt byggingen av et eget stadion på Jordal. Skarheim ble allerede på dette tidspunktet presentert for planene, men først i 2005 ble han for alvor involvert i det utfordrende prosjektet som gikk ut på å skaffe Vålerenga en egen arena.

I februar 2006 ble Odd Skarheim valgt til styreleder i Hovedstyret i Vålerenga, og med dette vervet ble det også naturlig at han tok over ledelsen av stadionprosjektet.

 

Jordal planene hadde raskt blitt forkastet, men da Odd ble innlemmet i arbeidet rundt et nytt stadion hadde Sørenga seilt opp som klubbens førstevalg for plasseringen av et nytt anlegg.
Sørenga prosjektet skulle vise seg å være urealistisk, både pga. de enorme kostnadene som lå i dette prosjektet, men kanskje aller mest pga. den massive motstanden fra byens folkevalgte. Skarheim som nå styrte skuta bestemte seg derfor for å bruke den oppmerksomheten Sørenga prosjektet hadde skapt til å starte en dialog med Oslo kommune om hvor en ny arena etter deres syn kunne bli plassert.

I årene som fulgte jobbet Skarheim tett opp mot det politiske miljøet i Oslo. Han opplevde flere tilbakeslag, men til slutt ble hans utrettelige arbeid kronet med hell. Etter flere forskjellige vedtak i Bystyret i Oslo, utarbeidelse av lokaliseringsstudier, mulighetsstudier og ikke minst arrangering av en stor valgkampdebatt rundt stadionsaken til klubben, fikk Vålerenga det endelige vedtaket som sikret realiseringen av et nytt fotballstadion på Valle.

Odd Skarheims innsats hadde ført til at Vålerenga fikk tomt av Oslo kommune samt muligheten til å bygge nødvendige næringsarealer slik at prosjektet lot seg gjennomføre rent økonomisk.

Skarheim er uten tvil den drivende kraften bak de gode resultatene som til nå er oppnådd i stadionsaken, men selv er han mest opptatt av å påpeke andre faktorer som etter hans mening har vært avgjørende for at Vålerenga nå endelig har fått en stadiontomt. Det samfunnsnyttige arbeidet som klubben har bedrevet i mange år trekkes fram som meget viktig for sakens lykkelige utfall, men han er også meget opptatt av å påpeke at spesielt Klanen har vært en uvurderlig medspiller i denne prosessen.

I etterkant av stadionvedtaket i Bystyret den 14. Mai har en del motstandere av prosjektet meldt seg. Det som skuffer Skarheim mest med utspillene til kritikerne er at de har brukt faktafeil i sin omtale av vedtaket, hvem som har fått stadiontomt av kommunen og hva de har fått. I tillegg til dette påpeker Odd at han også er skuffet over media som ukritisk har benyttet seg av de feilaktige opplysningene som kom fra stadionprosjektets motstandere, selv etter at de hadde blitt gjort oppmerksom på feilene.

Stadionprosjektet ved Odd Skarheims ledelse har tatt et syvmilssteg mot realisering av en ny arena, men for Skarheim er jobben langt fra ferdig. Opinionens feilaktige inntrykk av stadionsaken til Vålerenga skal rettes opp, samt at de viktige samfunnsnyttige sidene ved prosjektet skal belyses. Ved siden av dette arbeidet jobbes det også med å få på plass en endelig regulering av tomteområdet som er forventet å ta ca 1,5 – 2år.

Vifstadion.no ønsker å takke for møtet som ble holdt i nærheten av hans hjem, som passende for en ekte Vålerenga gutt ligger ved stedet som Bjølsen Valsemølle synger om, ”mellom blokkene på Enerhaugen”. Vi takker også for det flotte arbeidet han har gjort for klubben og stadionprosessen så lang.

Lykke til videre med arbeidet om realiseringen av en ny VIF Stadion.

Sist oppdatert ( Monday 11. August 2008 )
 
Neste >

Avstemmning

Når får vi se en ferdig VIF stadion på Valle?
  
joomla templates by dezinedepot
(C) 2008 VIF STADION
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.