AHO studenter "bygger" ny Vålerenga stadion
24. mai 2007

Vålerenga jobber for å få på plass de siste detaljene før en ny stadion kan bli bygd. Samtidig med dette er studenter fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo inne i den aller siste fasen av et omfattende prosjekt. Oppgaven går ut på å bygge en ny stadion til Vålerenga på Valle.


Av Anders Mikalsen

anders@vifstadion.no
 

Arkitekt studenter bygger stadion…

Lærerene Ellen Hellsten, Johanne Borthne og Franco Ghilardi har jobben med å geleide 10 studenter fordelt på 5 grupper gjennom prosjektet. Oppgaven, med temaet "stort program genererer byutvikling; ny fotballstadion på Valle", inneholder blant annet en stadion med kapasitet til 30.000 tilskuere og et næringsareal på 60.000m2.

Ifølge Johanne Borthne går prosjektet ut på mer enn å bare bygge en stadion. I tillegg til selve konstruksjonen av en arena, må studentene også ta høyde for ulike aspekter som parkering, sikkerhetssoner, størrelser, dobbelbruk etc.

På spørsmål om hva som var bakgrunnen for å gi en slik oppgave svarte Borthne at de hadde lyst til å jobbe med stadion av flere årsaker. Den ene var kompleksiteten og størrelsen på et slikt program. De ønsket også å utfordre de praktiske hensynene man må ta i forhold til logistikk, næring og offentlighet, men ville også jobbe med et stadion som en del av et større konsept.
Som Borthne sier gir en oppgave som et stadion utfordringer både med hensyn til det praktiske og i forhold til identitet. En annen grunn var at den nye vif stadion er en stadig aktuell sak, og at de synes det var gøy å jobbe med tidsaktuelle problemstillinger.

Semesteret som startet den 15. januar, og som blant annet har inneholdt en ekskursjon til München der de studerte OL stadion og Allianz, avrundes den 1. juni da lærerene tar den siste gjennomgangen med studentene.

Dersom man ønsker å se resultatet av denne oppgaven, samt å møte studentene, er det mulighet for det ifølge Johanne Borthne. Fra den 11. – 17. juni vil prosjektet bli utstilt på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Skolen holder til i Maridalsveien 29 i Oslo.


Studenter og lærere ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo:
Studentene er: Morten Gundro Adamsen, Andre Severin Johansen,
Jakob Rønn Hedegaard Petersen, Veronica Berge, Johan Andreas Hætta Gustavsen,
Ragnhild Magelssen Godø, Tone Sandøy, Christian Baastad Nord, Fredrik Stowner Lid, og Arne Smedsrud.